Ball de Gitanes de Sant Cugat

chupitogitanes

El Ball de Gitanes de Sant Cugat és una tradició del nostre poble per la setmana de carnaval. Concretament el dissabte al matí.

Pel que em va explicar molt amablement la Lali Mateu, de la comissió del Ball de Gitanes, en Salvador Melo va fer una adaptació del ball tradicional, i que aquesta adaptació és la que ballem actualment a Sant Cugat, d’aquí la diferència respecte a altres municipis que també el ballen.
Tradicionalment, el Ball de Gitanes el ballaven els ballarins de l’Esbart Sant Cugat durant el Carnaval. Es va intentar obrir al públic en el seu moment amb assajos previs perquè s’animessin a ballar altres parelles, però la iniciativa no va acabar de quallar per la manca d’assajos i l’aparent dificultat del ball.
Inici de la Comissió de Gitanes. Al setembre del 2006 es vam començar a reunir la Comissió per a replantejar les Gitanes de Carnaval que ja es ballaven. Com he explicat abans, només les ballava un grup de l’Esbart, entre 8 i 16 parelles. La idea de crear la Comissió era poder acostar el ball de Gitanes al poble, i fer prou assajos perquè la gent que no havia ballat mai pogués aprendre-les. El primer Ball de Gitanes que van organitzar des de la Comissió van ser les del 2007.  I amb aquest nou format o organització, la Comissió de Gitanes ja va aconseguir fer ballar 32 parelles! Un canvi prou significatiu que deixava entreveure el gran futur que li esperava a aquesta tradició.
També cal destacar que la Comissió de Gitanes va decidir el 2008 obrir el ball als més petits del poble, i van organitzar el ball de Gitanetes, no cal dir que també ha sigut un èxit!
Any rere any, el nombre de parelles ha crescut de manera impensable! I el 2014 varem ser 120 parelles,  tota una xifra record. El que es pensava que havia sigut el sostre de participació, no ho va ser. I aquest any 2015 hem sigut 124 parelles, un quadre més que l’any anterior.
En fi, que el hastag #hemcreatunmonstre va ser molt encertat, i crec que podria afirmar que actualment és una de les tradicions més vives, més multitudinàries  i més transversals que hi ha Sant Cugat. Per això, cal agrair a la Comissió de Gitanes l’esforç que han fet aquest anys per obrir i apropar aquests meravellós ball al poble, tinguis l’edat que tinguis, independentment de la teva condició, sempre podràs ballar aquest ball.
Cal donar les gràcies, també, a l’Esbart Sant Cugat, ja que si ells no haguessin mantingut viva la tradició, possiblement a hores d’ara no estaria escrivint això.
Bé, no m’enrollo més. Només dir-vos que una gran experiència que no us podeu perdre! Ho heu de ballar algun any! animeu-vos a gaudir de la dansa tradicional, de l’ambient, la companyia i el bon rollo que es respira.
Aquest any ha sigut un gran any, ens hem divertit molt, i malgrat el cansament acumulat que jo portava a sobre, puc dir que el dia de la ballada va ser fantàstic!
Gràcies a la meva parella, l’Ester! I a la resta de companys: el Paul i l’Aida, l’Artur i l’Eva, el Dome i la Mariajo! Ha sigut molt divertit compartir tot aquest temps amb vosaltres i haver-vos conegut, de nou o una mica més! però això no acaba aquí! Ja sabeu perquè ho dic eh….
Ah! I aquest any, la Comissió  són candidats als Premis Ciutat de Sant Cugat! Enhorabona!!
Us deixo diferents enllaços perquè veieu de què parlo!

PD: encara en fan mal es bessons 😉

Deixa un comentari